vize işlemleri

Schengen Vizesi

İçindekiler

Schengen vizesi hem Schengen bölgesi aynı zamanda uygun kurumlar ile verilen ve birliğe bağlı olan ülkeler içerisinde seyahat etmeye izin veren bir vize türüdür. Schengen bölgesini oluşturan ülkelere bu belge ile beraber giriş yapılabilmektedir. Şartlara bağlı olarak bu vize ile birden fazla ülke de ziyaret edilebilmektedir. Seyahat severlerin en büyük kâbusu olan vize başvurularında, istenen evraklar veya prosedürlerden dolayı birçok kişi sorun yaşar. Özellikle Schengen üyesi ülkelerinin uyguladığı vize prosedürleri başvuru sahiplerinin gözünü korkutur.

Schengen vizesi nasıl alınır 2022? konusunda yapılan başvurularda inisiyatif tamamen konsolosluklar ve büyükelçiliklere aittir. Vize yetkililerinin vize başvuru sahiplerine en fazla önem verdikleri konu ise güvendir. Vize yetkilisi başvuru sahibinin Türkiye’de bir işi kurulu düzeni mal varlıkları olduğunu bilir ve yabancı bir ülkeye yerleşmeyeceğine kanaat getirirse o kişinin Schengen vizesi almayı kolaylaştırır.

Schengen Vizesi Ülkeleri

Schengen vizesi ülkeleri Schengen, Avrupa Birliği üyeleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan bölgeye denmektedir. Bu ülkelerden bazıları Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Polonya, Norveç, Lüksemburg, İsviçre, İspanya gibi çeşitli ülkelere Schengen vize serbestisi sayesinde birlik üyesi ülkeleri vatandaşları bölgeler içerisinde seyahat edebilmektedir.

24 ülkeden oluşan Schengen ülkelerinin 22 tanesi Avrupa Birliği üyesi olmaktadır ve diğer 4 ülke ise Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn ise EFTA üyesidir. Schengen vizesi genellikle üye ülkelerini tek bir vize veya tek bir pasaport ile seyahat edebilme imkânı veren özel anlaşmalarla oluşturulmuş bir vize olarak 26 ülkede seyahat edebilme imkânı sağlamaktadır.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi nasıl alınır için kişiler elektronik başvuru yapılabilmektedir. Elektronik ortamda Başvuru formlarını doldurup imzalayıp başvurular iletilebilir. Bunun dışında gitmek istenilen yerin temsilciliği aracılığı ile Schengen vizesi alınabilir. Vize başvurusunda bulunacak kişiler, öncelikle ilgili olan kurumun talep ettiği belgeleri temin ettikten sonra internet üzerinden e-randevu alarak işlemini tamamlayabilir. Örnek olarak Hollanda vizesi için aracı kurumun sitesinden randevu aldıktan sonra vize evraklarınızı tamamlayarak başvuru yapmanız yeterli olur.

Birlik üyesi ülkeler arasında vizeyi aldıktan sonra izin süreniz dahilinde dolaşabilirsiniz. Buradaki önemli nokta, ilk girişin vize alınan ülkeden yapılması gerektiğidir daha sonraki adımda ise ülkelere giriş yapabilirsiniz. Örnek Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti turu yapmak istiyorsanız Schengen vizesinde Avusturya üzerinden başvurabilirsiniz ve Avusturya’ya giriş yaptıktan sonra bu iki ülkeye pasaportunuza geçiş yapabilirsiniz.

Schengen Vize Evrakları Nelerdir?

Genel olarak ülkeden ülkeye istenen şartlar değişkenlik gösterse de Avrupa Birliği üyesi ülkelerin talep ettiği belgeler genellikle aynıdır. Schengen vize evrakları konusunda turistik, çalışan kişilere veya hangi amaçla geldiğinize göre farklılık gösterir. İstenen bazı evraklar şu şekilde özetlenmiştir,

  • Başvuru formu.
  • İstenen sayıda, Schengen vize fotoğraf ölçüleri ile uyumlu fotoğraf.
  • Pasaport.
  • Uçak bileti rezervasyonu.
  • Otel rezervasyonu.
  • Yurt dışı seyahat sigortası.
  • Banka hesabı bilgileri.
  • Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi.
  • İkametgâh.

Çalışanlardan istenen Schengen vizesi başvuru belgeleri ise bu belgelere ek olarak iş veren mektubu, işe giriş bildirgesi, 4A hizmet dökümü, maaş bordrosu, faaliyet belgesi, imza sirküleri, vergi levhası gibi belgelerde gerekmektedir. Vize başvurusu yapmayı düşünen fakat çalışmayan kişiler masrafları karşılayacak bir sponsor göstermelidir bu noktada eş veya ebeveyn sponsor olabilirler. 

Vize başvurusu yapmayı düşünen emekliler emekli kartlarını evrakları arasına ekleyebilirler. 18 yaş altı olan kişiler ebeveynlerinden temin edecekleri muvafakatname ile Schengen başvurusu yapabilirler.

Schengen Vize Ücreti 2022

Schengen vize ücreti 2022 bakıldığı zaman ücretler, ülkelerin toplu kararları ile belirlenmektedir. Buna ek olarak aracı kurumların size kestiği servis bedeli ekleniyor. Her şirket ve acenta farklı fiyatlandırma yaptığı için en sağlıklısı hepsinin kendi sitesine bakmanız olur fakat Schengen vize ücretleri konusunda kısa süreli turistik kalışlar için sabit 80 Euro olabilmektedir. Schengen vize ücretleri şu şekildedir,

  • Kısa süreli kalışlar yani 90 günden daha kısa 80 Euro.
  • Transit vize 80 Euro.
  • Uzun süreli kalışlar için D tipi vize yani 90 günden uzun, 116 Euro.
  • 12 ila 6 yaş arası çocuklar için 40 Euro.

Schengen vizesi ücreti hangi durumlarda ücretsiz bakıldığında altı yaşın altındaki çocuklar, eğitim, değişim programı veya staj amaçlı kalan öğrenciler, lisans üstü öğrenciler, stajyerler ve onlara refakat eden akademisyenler. Bilimsel araştırma yapma amacıyla seyahat eden araştırmacılar, konferans, spor, kültür ve eğitim etkinliklerine katılacak olan 25 yaş ve altı kuruluş temsilcileri için ücretsizdir.

Tüm bu ücretler ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir ve aracı kurumlarla yapılan işlemlere ek ücretler eklenebilmektedir. TL ile çalışan konsolosluklarda ise vize ücretleri kur oynamalardan etkilenebilir.

Schengen Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Schengen vizesi alırken dikkat edilmesi gerekenler bakıldığı zaman en önemli adımlardan olan evrak hazırlama işini ciddiye almaktır. Schengen vize aşamalarında sunacağınız evrakların eski tarihli ve hatalı olmaması gerekir aksi takdirde vizeniz olumsuz sonuçlanabildiği gibi vize işlem süresi uzayabilir. Üstelik evrakların ne çok fazla ne de eksik hazırlanmaması önemlidir. Örnek olarak maddi kaynaklarınızı gösteren arsa tapusu, araç ruhsatı ve kira kontratı gibi belgeler, sizlerin Türkiye’ye olan bağınızı güçlü göstereceğinden vize almanız kolaylaşır. 

Vize başvurularında evraklardan en önemlisi ise vize talep dilekçesinin yazılmasıdır. Seyahat planınızı, tarihlerinizi ve seyahat masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı İngilizce olarak anlattığınız dilekçe başvurularınızın daha kolay sonuçlanmasını sağlayabilir. Biyometrik fotoğraf boyutu da çok önemlidir ve mutlaka istenilen şekilde olmasına dikkat etmeniz gerekir. Vize fotoğraf ölçüsü genel olarak değişmez ve fotoğraf boyutu genel olarak 35 mm genişlik ve 45 mm yükseklikte olması gerekir.

Schengen Vize Randevuları Nasıl Alınır?

Schengen vize randevuları nasıl alınır bakıldığı zaman vize başvuruları kabulleri için istisnai durumlar dışında konsolosluklardan veya vize hizmeti veren kurumlardan alabilirsiniz. Vize randevularının temini ülke konsolosluklarına ve çalışma şekline göre değişkenlik gösterir. Vize randevuları konsolosluğun çalışma şekline bağlı olarak da bazı durumlarda sadece telefonla konuşarak talep yapılır.

Randevu almak için bazen başvuru formu doldurduktan sonra, pasaport numarasını randevu sistemine girerek veya kendinize online bir hesap açarak da online randevularınızı alabilirsiniz. Tüm bu işlemler hizmet yüklenici kurumlar üzerinden veya seyahat acentaları üzerinden yürütmeniz gerekebilir.

Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Uzun süreli Schengen vizesi nasıl alınır konusunda eğer ilk defa bir vize başvurusundan bulunuyorsanız almanız zorlaşabilir. Turistik amaçlı seyahatlerde vize onayı kolay bir şekilde çıkmazken ticari veya ziyaret amaçlı seyahatlerde uzun süreli olarak vize onayı almak kolay hale gelmektedir. Uzun süreli vize onayları için seyahat geçmişleri çok önemlidir ve vizelerinizi doğru kullanmanız halinde vize süreleriniz kademeli olarak artar.

Schengen vize müracaatlarında kendinize bir pilot ülke belirleyebilirsiniz ve vizenizi aynı ülkenin konsolosluğundan almaya özen gösterebilirsiniz. Fakat vize sürelerinizin artmasını istiyorsanız vizesini almış olduğunuz ülke topraklarında daha sık şekilde seyahat etmeye özen göstermelisiniz. Pasaportlarınızda bulunan giriş ve çıkış kaşelerinin doğrulu vize sürelerinizin belirlenmesinde etki eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button