Slovakya Vizesi
İçindekiler
Slovakya vizesi Türkiye Cumhuriyeti ile beraber Slovakya Cumhuriyeti arasında yapılan vize uyum anlaşmaları neticesinde iki ülke arası vize uygulamaları bulunmaktadır. Slovakya seyahati gerçekleştirilecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize alması zorunludur. Kısa süreli Slovakya vizesini akraba ve arkadaş ziyareti, turist amaçlı gibi durumlara göre değişebilir. Bunun dışında iş için bir konferansa, fuara katılmak için veya ülkeden transit geçiş gerektiren durumlarda talep edilmektedir.
Kısa süreli Slovakya vizesinin sınırlı bir süre için veya altı aylık dönemde en fazla 90 gün geçerliliği bulunmaktadır. Türkiye’de ikamet izni sahibi üçüncü ülke vatandaşları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türkiye’den Slovakya Schengen vize başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.
Slovakya Vizesi Almak Kolay mı?
Slovakya vizesi almak kolay mı? konusunda eğer belirlenen kriterler sağlanmazsa vize almak zor olabilmektedir. Slovakya vizesi alabilmek için zorunlu olan temel gereklilikleri ve şartları sağlamak, Slovakya vizesi için gerekli evraklar içerisindeki tüm evrakları sağlamak, vize başvurusu için yeterli sürenin olması gibi durumlar ön plandadır. Başvuru sonuçlarından olumlu sonuç alabilmek için belirli gereklilikler ve şartları yerine getiriyor olmanız gerekir.
Tüm bu şartlar sağlamadan Slovakya vizesi almanız çok zordur. Acil durum olsa bile ve bu şartlar sağlanmıyorsa yine vize almanız zor olur. Slovakya vizesi için temelinde 3 şartın yerine getirilmesi gerekir. Bunlardan biri TC. Vatandaşı olmak veya Türkiye’de yasal oturum iznine sahip olmak, Türkiye’de düzenli bir yaşantınızın olması ve belgelerle ispatlanabilir, düzenli gelir ve birikime sahip olmaktır.
Slovakya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Slovakya vize başvurusu nasıl yapılır? konusunda Slovakya Konsolosluğuna sınırlı kontenjan dahilinde doğrudan veya kontenjan olmaksızın bu amaçla belirlenmiş bir hizmet sunucu firmaya yapılabilmektedir. Slovakya seyahatinde bulunacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu ülkeye yolculukları öncesinde vizesi almaları gerekmektedir. Slovakya vizesi olmadan Türkiye vatandaşları bu ülkeye giriş yapabilmeleri ise mümkün değildir. Slovakya devletinin Türkiye’de resmi temsilciliği olan Slovakya Büyükelçiliği Ankara üzerinden yapabilirsiniz. Bunun dışında Slovakya Konsolosluğu ise İstanbul Slovakya devletinin Türkiye’de bulunan temsilcileridir.
Türkiye Cumhuriyeti hususi yani yenil pasaport, diplomatik kırmızı ve siyah, gri pasaport sahibi olan kişilerin sene içerisinde 90 günü geçmeme ön koşulu ile Slovakya vize işlemlerinden muaf olmaktadır. Slovakya vizesi nasıl alınır konusunda Slovakya vize başvurunuzu inceleyerek başvurunuza ilişkin karar verme yetkisi sadece Slovakya Büyükelçiliği ve Slovakya Konsolosluğuna ait olmaktadır.
Slovakya Vize Ücreti 2022
Slovakya vize ücreti 2022 konsolosluk harcı dışında 60 Euro olmaktadır. 6 ila 12 yaş grubunda bulunan çocuklar için 35 Euro vize ücreti öderler. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, Sırbistan, Arnavutluk uyruklu olan kişiler de 35 Euro ödemektedir. Eğer başvuru hizmeti sunucu firma ile beraber gerçekleştirilirse bu noktada firma servis bedeli konsolosluk harcına eklenmektedir. Slovakya vize ücreti, vize başvurusunun incelenmesi için ödenmektedir. Bu sebeple vize verilememesi durumunda iade edilmemektedir. Slovakya vizesi konsolosluk harç ücretinden muaf olan kişiler şu şekilde özetlenebilir,
- 6 yaşını aşmamış olan çocuklar.
- Slovakya araştırma veya eğitim amaçlı olarak seyahat eden ilköğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve beraberindeki öğretmenler.
- Bilimsel araştırma yapma durumlarında göre üzere ülkeye seyahat eden üçüncü ülke kişileri.
- Kâr amacı gütmeyen örgütler tarafından düzenlenen seminerler, konferans, sportif kültürel veya eğitim organizasyonları katılımcıları ve yine kar amacı gütmeyen kuruluşların 25 yaş ve altındaki temsilcileri.
- Birlikte seyahat eden veya seyahat kapsamında bir araya gelecek AB, Norveç, İzlanda, Lintenştayn ve İsviçre vatandaşlarının birinci dereceden akrabaları.
Slovakya vize ücreti yapılacak olan seyahat türünde Slovakya’da ne kadar süreli olarak kalacağınıza göre değişebilir. Slovakya vize ücretlerinde Slovakya’da uzun süreli kalınacak olması halinde bu durum belirginleştirir. Slovakya vize ücretleri Slovakya Büyükelçiliği Ankara ve Slovakya Başkonsolosluğu çalışma alanı içerisinde bulunmaktadır.
Slovakya Vizesi Gerekli Evraklar
Slovakya vizesi gerekli evraklar bakıldığı zaman vize için gerekli olan evraklar seyahat amacına göre düzenlenmektedir. Slovakya vizesi için gerekli evraklar bu web sitesinin vize kategori bölümlerinde mevcuttur ve üstelik Slovakya Konsolosluğu, vize başvurusu sahibinden ek evrak talebinde bulunma hakkı bulunmaktadır. Slovakya için gerekli olan bazı evraklar,
- Slovakya vize başvuru formu ve pasaport.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi.
- Biyometrik ölçülerde 2 adet fotoğraf.
- Tam vukuatlı nüfus kâğıt örneği.
- Başvuru sahibi tarafından şahsen hazırlanan ıslak imzalı vize talep dilekçesi.
- Konaklama ve uçuş rezervasyonları.
Gibi çeşitli evraklar gerekmektedir, konsolosluk vize başvuru işlemlerinde bulunan başvuru sahipleri hakkında kapsamlı bilgi isterler. Vize başvuru formunun eksiksiz, gerçek ve doğru şekilde doldurulması gerekir.
Slovakya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Slovakya vizesi kaç günde çıkar konusunda vize sonuçlanma süresi ortalama 7 iş günüdür. Alınacak vize süresinin uzunluğu konsoloslukların yoğunluk durumuna göre değişir. Konsoloslukların karar vermesinden daha önce alınan vizelerin kullanılıp kullanılmadığı, kullanıldıysa doğru şekilde doğru şekilde kullanılmadığı büyük bir önem taşır. Bununla beraber yapılacak olan seyahat türü, Slovakya’da ne kadar süre kalınacağı gibi durumlara göre vize çıkma süresi değişebilmektedir.
Slovakya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Slovakya vize başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler konusunda göze alınan bazı şeyler vize onay sürecini daha kolay hale getirebilir. Bilinmesi gereken bazı şeyler,
- Slovakya vize işlemlerinde kullanılacak pasaportların geçerlilik süresi Slovakya seyahati sonrası en az 3 ay olması gerekir.
- Slovakya için vize uyum koşullarının eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekir, vize uyum koşullarının yerine getirilmemesi halinde Slovakya vizesi alma imkânınız bulunmaz.
- Slovakya vize işlemleri maksimum 10 iş günü sürer ve seyahati gündemi bulunan Türkiye vatandaşlarının bu ülkeye olan seyahatleri öncesi en az 15 gün önce Slovakya seyahatlerinin aksamaması için başvuru işlemlerine başlamalıdırlar.
- Slovakya bir Schengen grubu ülkesidir ve herhangi bir Schengen vizesi ile Slovakya’ya girilmesi mümkündür. Slovakya Schengen vizesinin alınması halinde Slovakya ulusal vize alımına gerek kalmaz.
- Schengen ülkeleri vize işlemleri için seyahat sağlık sigortası zorunlu bir evraktır ve seyahat sağlık sigortası kişilerin Slovakya seyahat tarih aralığı ile uyumlu olmalıdır.
Slovakya Çalışma Vizesi
Slovakya çalışma vizesi son dönemde Türkiye’den Slovakya’ya gitmek isteyenlerin tercih ettiği bir yoldur. Kişilerin ülkeye gitmesi çalışılacak olan işe ve alınacak vize türüne göre değişiklik gösterir. Slovakya çalışma vizelerinde kalifiye işçiler, stajyerler, mevsimlik işçiler, Slovakya’da eğitim veren ve bir üniversiteden mezun olmuş öğrenciler, şirket içi geçiş yapan kişiler başvurabilmektedir.
Slovakya Erasmus Vizesi
Slovakya erasmus vizesi, Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamıyla tercih edilen ülkelerden biridir. Erasmus ile ülkede öğrenim görecek kişiler vize hizmet merkezleri aracılığı ile veya direkt olarak Slovakya Büyükelçiliği Ankara, Slovakya Başkonsolosluğu İstanbul’da başvuru yapabilirler. Slovakya erasmus vizesi ile Slovakya girişlerde 3 gün içerisinde ikamet izinlerini almak için bağlı bulundukları bölgenin yabancılar şubesine başvuruda bulunması gerekir.
Erasmus vizesi için öğrenciler ikamet edeceği yere ilişkin olarak yazı ibraz etmelidirler. Erasmus vize başvurularında Slovakya’dan ve Türkiye’den alınacak olan adli sicil belgeleri ile Türkçe adli sicil belgesinin onaylı olarak Slovakça çevirisi ibraz edilmelidir. Buna ek olarak Slovakya’daki kalış süresini kapsayan sağlık sigortasının da verilmesi gerekir.